Beplantning af have

Grøn beplantning gør haven frodig, indbydende og stilfuld året rundt

En frodig og stilfuld beplantning skaber enestående rum i haven, små hyggesteder og giver også plads til nydelse på en solrig varm sommerdag.

For at få beplantningen i din have til at lykkes, tager vi en lang række hensyn når vi planter haven og bedene til:

 • Vi er obs. på jordbundforholdene i haven, hvilke planter kræver surbundsforhold, hvilke kan stå i den almindelige havejord og stortrives der
 • Vi kigger efter sollys og skygge, hvilke planter skal helst stå i sol, og hvilke tåler skygge fint
 • Hvordan er planternes indbyrdes tolerance og samspil
 • Og vi tilpasser naturligvis beplantningen til dine ønsker og behov

Vi kan plante alt lige fra flotte, grønne og frodige træer og buske i alle slags størrelser og former, til etablering af blomsterbede, staudebede, rododendronbede og vi plante også hække i skel og ind mod naboen.

Der er mange overvejelser, når en have skal gentænkes, og vi vil anbefale, at du har en anlægsgartner med på råd i processen.

Hvad er beplantning?

En beplantning er en vegetation der er skabt af mennesker. Beplantning dækker ofte over græsplæner og blomsterbede, men egentligt er beplantning et udtryk der bruges til omtale af områder beplantet med kun træer eller buske. En beplantning kan være smukt designet og dekorativt eller blot et område der er plantet til med træer og buske du har haft til din rådighed.

Synonymer for beplantning er en lille lund, en plantage, en skov eller træer.

Bevoksning

Bevoksning derimod er et område med selvgroede planter. En beplantning der ikke bliver plejet og passet, men bare får lov at vokse vildt vil på et eller andet tidspunkt være så tilgroet med selvsåede planter, at den i stedet er blevet til en bevoksning.

Levende hegn

Du har sikkert også hørt betegnelsen levende hegn? Levende hegn er sammenhængende beplantninger der består af træer og buske og 1-7 planterækker. Småbeplantninger derimod er små bevoksninger der fylder mindre end 0,5 hektar.

Beplantning til afskærmning, læhegn og læbeplantning

Du kan også få anlagt et læhegn af smukke stedsegrønne træer og buske der indrammer et område i haven som fx terrassen, hvor du sidder og nyder solen med en kop varm kaffe i weekenderne, og derfor har behov for der er skøn læ, især i de perioder hvor det blæser lidt mere end rart er. Læhegnsprojekter og læbeplantning kan udføres overalt i haven, hvor du ønsker et hyggeområde uden for meget blæst. En skærmende plantning kan holde nysgerrige øjne ude af haven så du får privatliv. Du skal overveje hvor i haven det skal være, hvilken vej drejer solen, så du har mest mulig sol på stedet hele dagen eller måske ønsker du skygge for den stærke sol? Indre hække og buske er en god ide til at skabe de små rum rundt omkring. Du kan også benytte opstammede træer.

Beplantning i skel

Du må ikke plante et træ direkte i skellet, uden din nabo er enig med dig og med på idéen. Skellinjen er nemlig fælles og tilhører hverken dig eller naboen. Så længe I er enige, kan I dog plante, hvad I vil i skellet. De fleste naboer sætter et hegn op eller planter fx en grøn ligusterhæk eller en smuk bøgehæk i fællesskab. Du kan også sætte en hæk eller hegn op på egen grund.

Beplantning på skråning

Står du med en stor jordskrænt der skråner og ønsker at plante den til, så den både holder på jorden, og samtidig er så vedligeholdelsesfrit som muligt, så kan du overveje bunddækkeplanter.

Vil du gerne det skal være så pænt og måske og grønt hele året rundt, så tilføj et pift af farve i form af små buske eller højere stauder med blomster eller frugt eller bladfarver hist og pist mellem bunddækkeplanterne.

Vi tager hensyn til lysforhold, jordforhold og vindforhold når vi beplanter din have.

Stedsegrønne bunddækkeplanter er gode året rundt og placerer du fx stauder ind imellem, så kommer der farver i bedet om sommeren når alt blomstret ivrigt frem. Vi rådgiver dig i hvilke planter der passer til dine haveforhold, ligesom vi fortæller dig hvilke planter der er gode til at holde ukrudt væk fra bedet.

For at opnå en hurtig bunddækkende effekt, er det vigtigt at vi planter tæt, når vi ordner dit bed. Jo større afstand mellem planterne, des mere ukrudt kan der nemlig komme op imellem. Vi renser også din jord for ukrudt inden vi beplanter den, især er vi meget obs. på det flerårige ukrudt, såsom senegræs og skvalderkål der kan være svært at komme af med, når først det er kommet.

Få en frodig og gennemtænkt “lille lund” med træer og buske, der skaber rum for nydelse i haven

Du kan vælge mange forskellige typer af beplantning – farverige planter, buske og træer til din have og til dine bede:

 • Træer og buske giver haven liv. Du kan vælge mellem buske og træer der er grønne hele året rundt som fx. kirsebærlaurbærbusken der stå som en hæk med smukke grønne balde året rundt.
 • Prydgræsser er utrolige smukke, kræver stort set ingen vedligeholdelse, og er ideelle til dig der er travl og knap så havekyndig. Prydgræs findes i smukke gyldne farver og bringer flotte former ind i haven, samtidig med at de giver et minimalistisk og yderst eksotisk udtryk i en ellers meget grå kedelig vinterhave.
 • Stenbede er populære og stenbedsplanter giver liv i haven året rundt. De er vinterhårdføre og kan plantes ud, lige så snart frosten er gået af jorden fra omkring marts måned. De fås i mange flotte farver, der pryder haven og skaber liv om vinteren. Fx Stenbræk, Lyngfloks, Blåpude, Engelsk græs eller Bidende stenurt er gode valg til stenbedene. Godt med lys og de vokser hurtigt til og fylder bedet ud.
 • Du kan skabe smukke haverum og hyggekroge flere steder i haven ved at dele haven op med bede rundt omkring. Det kan være du ønsker en køkkenhave et sted, en terrasse et andet sted, en smuk grøn græsplæne, måske et hyggeligt hjørne med et drivhus eller et haverum hvor ungerne kan lege. En hønsegård, regnbed eller et sted hvor du kan arbejde fra i ro om sommeren er også en mulighed. De forskellige rum kan du med fordel opbygge forskelligt, så du skaber en speciel stemning omkring dem.
 • Skygge bede  – står en del af din have i skygge skal du vælge planter der trives i skygge, for at få succes med dine bede. Skyggeplanter der trives under disse omstændigheder er fx bregner eller stauden hosta, der er god til at formere sig, og de har ingen problemer med at overleve kulde og frost.
 • Husk at der er forskel på helskygge og halvskygge og nogen planter trives det ene sted men ikke det andet.
 • Træer er også en løsning – æbletræ, pæretræ, blommetræ eller måske vil du hellere dyrke blåbær, hindbær og brombær i haven?
 • Sommerfuglebusken tiltrækker sommerfugle og fås i flotte farver – de er en fryd for øjet når de flyver rundt. Det er mest optimalt, hvis din have indeholder både foderplanter og nektarplanter, for sommerfuglelarver skal bruge foderplanter til at få energi, og de voksne sommerfugle lever af dine nektarfyldte planter.
 • Stauder er også et godt valg til haven. Stauder du vil få meget glæde af er fx Asters, Blåpude, Fingerbøl, Floks, Nellike, Lavendel, Knopurt, Snepude, Pragtskær, Røllike, Solhat, Stenurt, Storkenæb og Stormhat.
 • Sommerblomster giver haven et varmt indbydende udseende hele sommeren. Sommerblomster der står smukt i haven er fx. Blåkvast, Fløjlsblomst, Forglemmigej, Kornblomst, Petunia og Stedmoderblomst.
 • Træer og buske gør haven smuk og du kan vælge mellem mange forskellige buske og tæer – Syren, Røn, Vedbend, Sommerfuglebusk, Pil, Laurbærkirsebær, Japansk snebolle, Kristtorn, Bærmispel og Blåskæg m.fl.
 • Beplantning er mange ting og skaber mange stemninger, og når du får professionel hjælp til den fra start af, så bliver haven nem at vedligeholde selv for dig som ikke er så havekyndig, men gerne vil have haven er smuk og indbydende plantet til.

Sådan får du en smuk lille “plantage” med træer og buske

Overvejer du at forvandle haven til et storblomstrende vidunder der er en pryd for øjet hele sommeren?  K. Nyholm giver dig de bedste tips til, hvordan du gør dine bede harmoniske og interessante at se på.

Der er mange ting du skal være obs. på når vi sammen skal designe dine bede og din frodige grønne have, for det at anlægge haven med bede er næsten en kunst i sig selv. Vi guider dig igennem junglen af ting, du bør overveje, inden du kaster dig ud i nye bede.

 • Din beplantning kan bestå af både buske og træer du selv har en ide om hvad skal være eller vi kan vejlede dig
 • Du får det bedste resultat, hvis du varierer både farver og former på træerne og buskene, så bladene matcher hinanden
 • Du bør også have øje for hvordan planterne plantes strategisk, så dit nye bed kommer til at se godt ud fra alle vinkler
 • Du kan nemt eksperimentere med forskellige træer og buske, når du starter ud med at få anlagt en robust basis bund af smukke planter der egner sig godt til dine haveforhold
 • Det handler også om at skabe variation, hvor du fx kan bruge både grønne, sølv og svagt sort lilla nuancer sammen
 • Det giver også ro for øjet hvis der er sammenhæng i haven. dvs. du planter den samme plante forskellige steder i haven
 • Planter der bliver kedelige efter afblomstring placeres fx længere tilbage i bedet, så bedet ikke bliver kedeligt at se på allerede i starten af sommeren
 • Det er en god ide at plante mange forskellige træer, buske og planter i bedet, dog med obs, på at nogen planter bare ikke trives sammen
 • Når bedet er plantet til skal du have de grønne fingre frem, gå en tur gennem sommeren jævnligt og fjern de visne blade, så bedet fremstår smukt og roligt
 • Det er vigtigt at plante tæt i bedene for at få dem smukke, og så jorden skjules. Når du planter, så husk at nogen planter bliver store henover sommeren, og det skal der være plads til. K. Nyholm tager højde for dette, når vi anlægger dine bede
 • Du skal også være obs på at ikke alle planter står fint sammen, fordi nogen laver lange udløbere og kvæler de andre planter ved siden af
 • Jo større kontrast du har i bedet, jo smukkere fremstår det, så lad os guide dig inden vi anlægger haven og du vælger planter ud, i hvilke planter der vil give dig det smukkeste udtryk hele sommeren
 • Beplantning i skel med en pæn hæk anlægger vi også for dig
 • Plantekasser og højbede er også en mulighed, og kan give en helt speciel stemning i haven året rundt. Plantekasser kan flyttes rundt på terrassen
 • Smukke flisegange og fliser i haven, eller en ny terrasse med flotte bede rundt om – uanset hvad du drømmer om, så giv os et kald, så vi kan finde en løsning der matcher dine havedrømme

Få K. Nyholm Anlægsgartner til at designe din haveløsning

Vil du hellere nyde livet på terrassen end og bruge weekenden på at knokle i haven? Vi håndterer følgende for vores glade mangeårige kunder:

Naturlig beplantning? Vild beplantning? Eller hvad med stauder?

Hvad leder du efter til haven?

 • Går du efter en naturlig, frodig og farverig have?
 • Hvad med en stedsegrøn have?
 • Vil du have mange store bede rundt omkring eller få bede?
 • Drømmer du om en stor græsplæne eller foretrækker du små græsplæner hist og pist inddelt med hyggerum i haven?
 • Har du grønne fingre og vil du bruge mange timer i haven?
 • Eller ønsker du en nem have der er vedligeholdelsesfri?
 • Skal der være gyngestativ, sandkasse og trampolin til ungerne placeret et sted, hvor du kan holde øje med dem og omkranset af nem grøn beplantning?
 • Skal du have stubfræsning og træfældning?
 • Kampesten kan også være smukke – få lagt nogle store kampesten rundt omkring i haven
 • Flisebelægning på gangstier, indkørsel eller på terrassen?
 • Schellevis fliser er smukke og giver et eksklusivt udtryk

Vi er medlem af Danske Anlægsgartnere – fordi vi ønsker at sikre dig det bedst mulige resultat

 

Læs mere

Erhverv

Gartnerservice Erhverv

K. Nyholm Gartnerservice til erhverv & boligforeninger Gartnerservice K. Nyholm vedligeholder dine grønne områder Har I brug for en aftale med en professionelt havegartner, som

Læs mere »
Erhverv

Rabatklipning

Rabatklipning – klipning af rabatter Rabatklipning – Professionelt udstyr til at klippe rabatter og grøftekanter Alt for højt grønt græs og ukontrolleret vildt voksende beplantning i midterrabatterne,

Læs mere »

Få et uforpligtende tilbud

Vi svarer indenfor 24 timer på hverdage