Hækklipning før og efter Sankt Hans

Hækklipning og især hvornår den første hækklipning skal finde sted er et evigt diskussionsemne blandt haveentuitiaster, men i virkeligheden er der ikke et endegyldigt svar på spørgsmålet.

Hække er smukke og nyttige. De kranser have og huse ind med frodige grønne blade, de kan klippes, så de fremstår snorlige og stilrene, og så holder de nysgerrige blikke væk fra havens mere private hjørner.

For mange haveejere er årets første hækklipning da også blevet til lidt af et ritual. Men i stedet for at holde øje med Sankt Hans for at finde den rette dato, er der andre faktorer, man bør kigge på.

Vælger man den dyrevenlige vinkel bør man vente til juli, hvor eventuelle fugleunger er fløjet fra reden, men fokuserer man kun på hækkens trivsel og udseende, kan man med fordel klippe den to gange i løbet af sommeren. Så bliver grene og kviste nemlig ikke så kraftige, og det gør hækklipningen lettere med et flottere resultat til følge.

Har forsommeren været meget tør, kan man med fordel vente med den første hækklipning til der er faldet lidt regn. Det giver hækken bedre vækstvilkår. Nogle hække vokser dog så meget, at de når at blive meget urolige at se på, hvis man først klipper dem i juli. Det gælder for eksempel liguster-, natur- og tjørnehække.

Kontakt os